De groene reis van jouw kopje koffie bij Gooiland

Gooiland ontving, nog niet zo lang geleden, een Green Key Gold certificaat . Daar hebben we hard voor gewerkt en bepaalde keuzes hebben bijgedragen aan een groener en duurzamer Gooiland. Zo ook de keus voor onze koffie: Nespresso koffie. Ontdek welke groene reis onze koffie aflegt.

24 jul 2019

De koffie van Gooiland begint in Zuid- en Centraal Amerika. Waar de boeren opgeleid worden om het beste uit hun plantage te halen. Ze krijgen trainingen in hoe de lekkerste koffiebes geplukt wordt, zonder dat de kwaliteit van de plant achteruitgaat. Ook worden de boeren ondersteund door Rainforest Alliance: een organisatie voor en door boeren die zich inzetten om het regenwoud en de dieren die daarin leven, te behouden.

Van koffiebes naar bakkie pleur
Na het plukken en pellen van de bessen, komen de bonen tevoorschijn. Om de beste smaak te creëren worden de bonen met dezelfde grootte en dichtheid samen gebrand. Vervolgens wordt de boon gedroogd in de zon en ontstaat de koffieboon die we allemaal kennen. Klaar om tot een lekker kopje koffie gemalen te worden. Hoe eerlijke koffie gemaakt wordt, is jullie wellicht al bekend. Maar wat gebeurt er met de capsules nádat je dat kopje koffie gedronken hebt? Simpel gezegd: die zamelen we in! Nespresso haalt één keer per maand al onze capsules en koffiedik op om te recyclen.

Een tweede leven voor koffiecups
Het recyclen van de koffieomhulsels gebeurt op twee manieren. Het koffiedik en het aluminiumomhulsel hebben een andere bestemming. Nadat de koerier de capsules bij ons heeft opgehaald, komen ze terecht bij een recyclepunt waar het omhulsel gescheiden wordt van het koffiedik. Dankzij de grote hoeveelheid stikstof in koffiedik, kan het hergebruikt worden als compost.

Een van de plekken waar het compost beland is in Argentinië bij Pecohue: een centrum voor jongvolwassenen met leerproblemen. Zij zetten het koffiedik om naar compost om vervolgens biologische groenten te verbouwen. Het cirkeltje is weer rond!

Van koffie naar fiets
De koffieomhulsels zijn gemaakt van aluminium, omdat dit zo goed te recyclen is. On-ein-dig veel keer. Het aluminium van jouw kopje koffie kan vervolgens onderdeel zijn van jouw nieuwe fiets. Of pen, of laptop, frisdrank, of …

Wist je dat jij ook je Nespressocups kan inleveren en zelf een steentje kan bijdragen? Neem een kijkje op www.nespresso.nl om te kijken hoe jij, alleen of met je bedrijf, kan helpen. Lees hier hoe wij nog meer Gooiland duurzaam maken.