Gooiland is koploper in verduurzamen van een monumentaal pand

05 apr 2022

Green Center

 

Het onderwerp ‘duurzaamheid’ is misschien een containerbegrip, maar laten we eerlijk zijn; dat is het niet zonder reden, want willen we op een gezonde manier events kunnen blijven organiseren, dan is verduurzaming cruciaal.

 

Als ze dat ergens hebben begrepen is het wel bij Gooiland. Deze evenementenlocatie is een rijksmonument uit 1936. Het energieverbruik daar verlagen mag je gerust een uitdaging noemen. Gezien de resultaten was dat er eentje die het team met beide handen aangrijpt.

Duurzaam werken in een oud pand

Het moet gezegd; we vinden het een stoere stap om een pand van bijna een eeuw oud te upgraden tot een duurzame evenementenlocatie. De afgelopen tijd heeft Gooiland echter grote stappen gemaakt waardoor ze haarzelf koploper in monumentale verduurzaming kan noemen.

Een uitspraak die kracht wordt bijgezet door op de website precies aan te geven op welke vlakken er de laatste tijd veranderingen zijn doorgevoerd. Wat enorm verfrissend en transparant. We love it!

Verbeteringen op alle segmenten

Of het nou om de catering gaat, de wijze van afvalverzameling en recycling, het verbruik van elektra en water, de aanwezigheid van levende bomen en echte planten wanden in de locatie (en zelfs in sommige hotelkamers!) of de samenwerking met partners in de maatschappij… het staat hier allemaal benoemd.

Daarbij gaat het een stuk verder dan de inzet van biologische thee, gescheiden afval of het adviseren van gasten met het openbaar vervoer te komen. Wat te denken van het zero food waste-beleid, een nagenoeg geheel gasloze locatie, de meer dan 20.000 duurzame lampen of een plasticvrije F&B omgeving. Wow!

Toekomstperspectief

Bij Gooiland zijn ze nog niet klaar. In de aankomende jaren gaan ze alles op alles zetten om 100% gasloos te worden, wordt het dak voorzien van zonnepanelen, worden meerdere duurzame watertappunten geplaatst en streven ze ernaar om het monumentale glas te vervangen voor isolatieglas. Het mooie daarvan is; ze vragen actief de hulp uit de branche om ze hierin te helpen. Kijk, dat is nog eens ‘samen voor een betere toekomst’.

Met deze duurzame gedachten in het achterhoofd kan het niet anders dat Gooiland een stuk hoger op jouw voorkeurslocatie-lijstje komt te staan. En terecht, want naast alle voordelen qua bereikbaarheid, de zestien inspirerende ruimtes en energieke sfeer binnen het eventteam, heb je nu nog een reden om op locatiebezoek te gaan. Go Gooiland!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Event Inspiration.