Zorg goed voor je gasten: geef hen daglicht!

Zo’n 90 procent van onze dag brengen we binnen door, veelal omgeven door kunstlicht. En daar worden we niet echt vrolijk van. Sterker nog, een gebrek aan daglicht kan leiden tot gezondheidsproblemen. Organiseer jij een evenement? Geef je gasten daglicht!

17 jul 2019

Een evenement zonder daglicht zal niet direct leiden tot een depressie of slapeloosheid, maar als evenementorganisator wil je natuurlijk wel een optimaal omgevingsklimaat. Je kunt altijd je evenement bijlichten met kunstlicht, maar het is onmogelijk om hetzelfde effect te bereiken als met daglicht. Ter vergelijking: binnen bedrijven ligt de norm tussen de 300 en 500 lux (lichtsterkte), terwijl een zonnige dag al snel goed is voor 100.000 lux en een bewolkte dag voor 10.000 lux.

Wat doet daglicht?
Onze biologische klok wordt bepaalt door daglicht. Gedurende de dag verandert de samenstelling van licht: het blauwe ochtendlicht wordt roder richting de avond. Dat heeft onder meer effect op onze productiviteit. Waar kunstlicht doorgaans eentonig is, zorgt het veranderende daglicht voor positieve prikkels. Tevens mooi meegenomen: zonlicht stimuleert de aanmaak van serotonine, ook wel bekend als het gelukshormoon.

Is het donker, dan maak je het slaapopwekkende hormoon melatonine aan. Bevind je je in een lichte ruimte, dan wordt de aanmaak van melatonine juist onderdrukt. Bied jij je gasten veel daglicht, dan draagt dat bij aan hun productiviteit.

Hoe integreer je daglicht in je evenement?
1. Zorg ervoor dat je gasten tijdens pauzemomenten een luchtje kunnen scheppen. Kunnen ze een koffietje buiten drinken of kan de lunch geserveerd worden in de buitenlucht? Ze zullen je dankbaar zijn!
2. Integreer in je programma een buitenonderdeel. Waarom niet speeddaten tijdens een wandeling?
3. Kies een locatie waar je veel daglichtinval hebt.

Licht en lucht centraal
Jan Duiker, de architect van Gooiland, was geobsedeerd door hygiëne, gezondheid en zuiverheid. In zijn ontwerpen staat daglicht en ruimte dan ook centraal. Stap je Gooiland binnen, dan valt het vele daglicht en de doorkijkjes naar de buitenlucht gelijk op. Kom een kijkje bij ons nemen en wie weet, verlaat je ‘verlicht’ ons pand.