Terug naar de jaren ’30
Begin 20e eeuw vestigen verschillende rijke families vanuit de steden zich in het rustige, groene Gooi. De familie Buurke wil het stadse vertier naar Hilversum brengen en besluit een uitgaansgelegenheid te bouwen. Ze nemen architect Jan Duiker, vertegenwoordiger van het Nieuwe Bouwen, in de arm en kiezen hiermee heel bewust voor een hypermodern gebouw.
-
1936
In juli wordt Gooiland geopend, naar ontwerp van architect Jan Duiker. Een strak gebouw, met veel licht, lucht en ramen. Duiker noemt het zelf een ‘cultuur-, uitgaans- en gastvrijheidsmachine’. Geen versieringen en tierelantijnen, de functie van het gebouw staat voorop. Het moderne gebouw steekt af tegen de boerderijen waar het oude schapendorp Hilversum vol mee staat. Bezoekers en gasten kijken hun ogen uit. De media zijn lyrisch.
-
1936
Gooiland is vrijwel direct het bruisend hart van Hilversum, dé uitgaansplek van het Gooi. In het gebouw bevinden zich een hotel, restaurant, café, winkel en schouwburg.
-
1940
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigt zich in het gemeentehuis van Hilversum het hoofdkwartier van het Duitse leger. Het stadhuis verplaatst daarom tijdelijk naar Gooiland.
-
1974
Gemeente Hilversum koopt Gooiland en verhuurt dit tot 1987 aan de omroep KRO als kantoorruimte.
Foto: KRO zendt uit vanaf het dak van de Sint-Vituskerk, met uitzicht op Gooiland. -
1987
Om Gooiland te renoveren, verkoopt de gemeente Hilversum het schilderij ‘Compositie met twee lijnen’ van Piet Mondriaan aan het Stedelijk Museum Amsterdam. De gemeente tovert Gooiland om tot cultuurcentrum, met een muziekschool en kunstuitleen op de bovenste verdieping.
-
1989
Gooiland komt als Jong Monument op de lijst van Rijksmonumenten. Naast het exterieur zijn ook elementen in het interieur monumentaal beschermd. Zo zijn de inrichting van het theater, de koperen lampen, de trap, de vloertegels in het hotel en de wandbekleding in de toiletten van het theater authentiek.
-
1994
Via een openbare verkoop koopt de heer Van Eijl Gooiland van de gemeente. Gooiland is op dat moment in verouderde staat. Van Eijl brengt het hotel terug in het gebouw.
-
2012
Philip Lamers wordt gedeeltelijk eigenaar van Gooiland. In de jaren daarna neemt hij ook het theater en het hotel over.
-
2022
In 86 jaar tijd zijn er veel veranderingen gebracht aan de inrichting van Gooiland. Het hotel en de evenementenlocatie zijn door de jaren heen geheel vernieuwd. Bij de verbouwing is de oorspronkelijke inrichting en de geschiedenis van het pand altijd de leidraad. De komende jaren wordt er hard gewerkt aan het verduurzamen van dit moderne rijksmonument. Gooiland staat nooit stil!