
-
1935
In deze tijd vestigen verschillende rijke families zich vanuit de steden in het rustige, groene Gooi. De familie Buurke wil het stadse vertier van Hilversum brengen en besluit een uitgaansgelegenheid te bouwen. Ze nemen architect Jan Duiker, vertegenwoordiger van het Nieuwe Bouwen, in de arm en kiezen hiermee heel bewust voor een hypermodern gebouw. Duiker’s visie is gericht op functionaliteit en esthetiek, en zo wordt Gooiland geboren als een symbool van de moderne tijd.
-
1936
In juli opent Gooiland zijn deuren. Het markante gebouw, ontworpen door architect Jan Duiker in de stijl van Het Nieuwe Bouwen, wordt al snel een belangrijk cultureel en sociaal centrum in Hilversum. Het strakke ontwerp met veel licht, lucht en grote ramen benadrukt de modernistische visie van Duiker, die het zelf omschrijft als een ‘cultuur-, uitgaans- en gastvrijheidsmachine’. Het wordt een plek waar sociale interactie en culturele vooruitgang elkaar treffen.
-
1947
De Wereldomroep wordt een van de grootste gebruikers van Gooiland. Het bekende radioprogramma ‘Het schip van de week’ wordt hier uitgezonden, waardoor familieleden hun geliefden op zee kunnen groeten.
-
1953
Gooiland bloeit als gastvrijheidscentrum. Het is een populaire plek voor borrels en avondjes uit, waar de Hilversumse samenleving samenkomt. De combinatie van het moderne ontwerp en de gastvrije sfeer maakt het een iconische ontmoetingsplek in het Gooi.
-
1960
De opening van een bioscoop in het pand voegt een nieuwe dimensie toe aan het culturele aanbod van het gebouw. Het was de tijd waarin Alfred Hitchcock een grote naam werd en westernfilms het meest populair waren.
-
1970
Gooiland wordt een belangrijke locatie voor de KRO en Hilversumse mediastudies. Opnames van televisie- en radioprogramma’s vinden hier plaats, waaronder het populaire programma 'Showroom' van de NCRV. Niet voor niets is er jaren later een ruimte in de evenementenlocatie naar dit exentrieke programma vernoemd.
-
1985
Het theater van Gooiland beleefd een zeer succesvolle periode. Er vinden talloze grote producties plaats en bekende persoonlijkheden, waaronder leden van het Koninklijk Huis, brengen een bezoek aan het theater.
-
1987
De bioscoop sluit zijn deuren. Het pand is toe aan renovatie. Om dit te bekostigen, verkoopt de gemeente het schilderij Compositie met Twee Lijnen van Piet Mondriaan, waarmee de renovatie van Gooiland gefinancierd zal worden.
-
1989
Gooiland is officieel toegevoegd aan de rijksmonumentenlijst, waarmee de culturele en historische waarde van het gebouw wordt erkend. Naast de buitenkant zijn ook verschillende interieurkenmerken beschermd als monumentaal erfgoed. Zo zijn onder andere de theaterinrichting, de koperen lampen, de trap, de vloertegels in de lobby en de raamkozijnen authentiek behouden. Dit markeert een nieuwe fase in het behoud van het erfgoed van het gebouw.
-
1994
Via een openbare verkoop koopt de heer Van Eijl het pand van de gemeente. Het hotel keert terug in Gooiland en biedt het weer overnachtingsmogelijkheden in het hart van Hilversum.
-
2000
Het theater beleeft een glorietijd met optredens van enkele van de mooiste artiesten van Nederland en daarbuiten.
-
2005
De club Let’s get down openen hun deuren in de kelder van het pand. Ze zorgt en trekt bezoekers voor bruisende weekenden uit Hilversum en omstreken.
-
2010
Vrijwel elke cabaretier neemt Gooiland op in zijn of haar speelschema. Het theater is een geliefde locatie voor cabaret en podiumkunsten.
-
2012
Philip Lamers wordt eigenaar van Gooiland en zet zich in voor de verdere ontwikkeling van de evenementenlocatie en het hotel.
-
2015
De start van het duurzaamheidsplan markeert een nieuwe fase. Gooiland zet in op milieuvriendelijke initiatieven en verduurzaming.
-
2017
Het pand heeft, door de aanwezigheid van onder andere de een snookerbar, een grand café en een club een recreatieve functie. De focus van de locatie ligt vanaf deze tijd echter op zakelijke evenementen en het bijbehorende Dutch Brand Hotel.
-
2020
Tijdens de coronapandemie ligt de evenementenlocatie Gooiland stil. Vanuit creativiteit ontstaat vanuit het Gooiland team in de zomer van 2020 ROEFF: een coronaproof pop-up rooftop bar op het dakterras van Gooiland. Binnen enkele weken staat, door hard werken van het volledige team, het concept. ROEFF is een instant succes en wordt goed bezocht. Een jaar later, in 2021 en nog steeds in de tijd van COVID, keert ROEFF terug. Dit maal met een urban jungle-thema en met dezelfde Gooiland gezichten in de bediening en achter de bar. Na twee succesvolle zomers verschuift de focus weer naar evenementen binnen.
-
2024
De evenementenlocatie van Gooiland krijgt tijdens een verbouwing drie nieuwe subruimtes en een vernieuwde look, waarmee het pand nog beter aansluit bij de moderne wensen en verwachtingen van opdrachtgevers. Gooiland is nu exclusief een zakelijke evenementenlocatie; de club, het grand café en de schouwburg zijn niet meer aanwezig. Het theater wordt voortaan gebruikt voor plenaire sessies en award shows bij zakelijke events.
-
Nieuwe
BouwenGooiland is gebouwd in 1936, naar ontwerp van de beroemde Nederlandse architect Jan Duiker, vertegenwoordiger van het Nieuwe Bouwen. Veel licht, veel ramen, een statenbuizen constructie, ronde vormen en natuurlijke materialen kenmerken.
-
Tuin van
AmsterdamBegin vorige eeuw vestigden veel jonge, stadse gezinnen zich in het groene Gooi, de zogenaamde 'tuin van Amsterdam'. Om hen te voorzien van wat stadsvertier werd uitgaansgelegenheid Gooiland gebouwd. Het groene Gooi leeft door in onze locatie.
-
Hilversum Mediastad
Gooiland werd gebouwd op het moment dat media in Hilversum van de grond kwamen. Verschillende programma's zijn hier dan ook opgenomen. Torens van oude televisies en radio's sieren onze locatie en onze ruimtes zijn daarom ook vernoemd naar hen.