Gooiland gaat groen met watervrije urinoirs

Als je in Gooiland naar de wc gaat, hoef je niet meer door te trekken. Althans niet ‘bij de mannen’. Dat bespaart honderden kubieke meters kostbaar drinkwater per jaar. Per spoelbeurt scheelt dat zo’n drie liter. De installatie van de milieuvriendelijke urinoirs Mr. Friendly uit Bussum is een van de maatregelen die we genomen hebben om ons complex en de bedrijfsvoering serieus te verduurzamen. Best een uitdaging als je een monumentaal pand uit 1936 in handen hebt met heel veel vierkante meters enkel glas. Gooiland wil koploper zijn als het om duurzaam ondernemen gaat. Waar het kan komen we in actie. Gasten verwachten het ook van ons. En terecht. We laten ons groene hart graag zien.

19 feb 2020

Watervrije uriroirs

Maar hoe zit dat nou met die watervrije urinoirs?

,,Je plast of op een dun laagje olie of zoals bij de urinoirs in Gooiland op een filter. De urine verdwijnt door een membraam dat zich opent door de druk. En kan niet meer terug”, legt Remco de Bruijn, eigenaar van Mr.Friendly uit. Gaat dat dan niet stinken? ,,Zeker niet. Het filter werkt meteen als een stankafsluiter. Juist een klassiek urinoir met water stinkt. Daar blijven veel druppels op de brede spoelrand liggen. Niet alle mannen kunnen even goed mikken”, lacht de Bruijn.”
De Bruijn waardeert de inspanningen van Gooiland voor het milieu. ,,Het is natuurlijk te gek dat we in Nederland nog steeds het riool vullen met schoon drinkwater terwijl er in andere delen van de wereld niet eens genoeg water voorhanden is. Dat is niet meer van deze tijd.

Lees hier hoe wij Gooiland nog meer duurzaam maken.