Wat is het verschil tussen een congres, symposium en conferentie?

Een congres, symposium en conferentie: het zijn alle drie zakelijke evenementen die gericht zijn op het delen van kennis. Toch zitten er zeker grote verschillen tussen deze drie bijeenkomsten. Wat de verschillen zijn? We leggen het graag aan je uit.

15 mrt 2024

Wat is een congres?
Een congres is een zakelijk evenement, vaak meerdaags, dat vaak gericht is op wetenschappelijke onderwerpen en waarbij commerciële partijen regelmatig een rol spelen. Het dient als een platform waar organisatieleden, onderzoekers en experts samenkomen op een specifieke locatie om kennis te delen via presentaties en discussies. Bekijk hier een voorbeeld van een congres voor medewerkers in de zorg.

Wat is een conferentie?
Een conferentie is een bijeenkomst met doorgaans een sociaal of maatschappelijk thema. Vaak draait het om urgente kwesties, zoals klimaatverandering, duurzaamheid of armoedebestrijding. Deze evenementen vinden meestal plaats in speciaal daarvoor ontworpen conferentiecentra, waarbij de focus ligt op het verkennen van oplossingen, het uitwisselen van ideeën en het bevorderen van samenwerking tussen verschillende belanghebbenden.

Wat is een symposium?
Dit betreft een samensmelting van een conferentie en een congres, echter specifiek binnen een medische, wetenschappelijke of politieke context. Bovendien is het doel van een symposium vaak meer gericht op het vergroten van kennis en minder op het voeren van onderlinge discussies. Het richt zich op het delen van expertise, het verkennen van nieuwe ontwikkelingen en het bevorderen van samenwerking binnen een specifiek vakgebied of thema.

Een congres, conferentie of symposium organiseren?
Zit je er zelf aan te denken om een congres, conferentie of symposium te organiseren? Gooiland is dan de ideale locatie. Bij Gooiland is alles tot in de puntjes verzorgd

  • Een plenaire ruimte voor maximaal 750 gasten
  • 13 multifunctionele ruimtes
  • Voorzien van de nieuwste AV-technologieën
  • Volledige ontzorging voor jou en je gasten
  • Een duurzame evenementenlocatie